V petek, 31. maja 2019, ob 19. uri zvečer se  je v Kulturnem domu v Železnikih začelo 24-urno neprekinjeno klekljanje čipke. Dogodek se je torej zaključil v soboto, 1. junija 2019, točno ob 19. uri zvečer.

Dogodek je organiziralo že četrto leto zapored TD Železniki. Čipko je klekljalo več kot 40 klekljaric, pa tudi kakšen klekljar se jim je pridružil. Menjavali so se vsake po ure, otroci na 10 do 15 minut. Tudi ponoči. Hiteli so klekljati široki ris, rogljičke, rožice iz kitic z ovitki. Vsak, ki mu je bil ta vzorec pretrd oreh, pa se je lahko poskusil v klekljanju kitice na posebnem punklju.

Z učenci čipkarske šole smo klekljali v soboto od 9. do 11. ure. Sodelovali: Ambrož Kuhar (5. razred), Leja Debeljak, Ela Megušar, Neja Rihtaršič, Tonka Rovtar (6. razred), Tea Benedičič, Zoja Klemenčič (7. razred), Nika Berce, Nuša Jelenc in Hana Oman (8. razred). Ambrož in Zoja sta se dobro in pametno znašla tudi pred mikrofonom.

Čipka po 24 urah dela še zdaleč ni bila dokončana. Torej lahko ugotovimo, da je v čipko vloženih veliko ur dela in da ima tudi zaradi tega posebno vrednost.

Besedilo: Irena Benedičič
Fotografije: Irena Benedičič, Aleksander Čufar, Renato Kuhar

Dostopnost