”Nesnovna kulturna dediščina je tisto, kar nas osmišlja. V primeru suhozidne gradnje zidove gradimo, da ohranjamo našo kulturno dediščino, in ne zato, da se ločujemo. Klekljamo in izdelujemo čipke pa zato, da nas povezujejo, in ne zato, da nas osamijo,” je ob sprejemu nosilcev vpisnih enot na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva danes dejal minister mag. Zoran Poznič.

Z nami so bili predstavniki treh čipkarskih šol – čipkarske šole Idrija, Žiri in Železniki – ter predstavniki klekljarskih društev, skupin in sekcij, ki so v nominaciji tudi formalno opredeljeni nosilci te nesnovne dediščine v Sloveniji. Nosilce enote suhozidne gradnje, znanj in tehnik pa so zastopali predstavniki Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje ter Društva Jugna.

Vsem predstavnikom sta minister in gospa Špela Spanžel z Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvo za kulturo ob navzočnosti več kot sto udeležencev podelila listine o vpisu na reprezentativni seznam – ob zahvali in spodbudi, da bodo iz tega priznanja črpali dodatno motivacijo in svojo ljubezen prenašali naprej.

Zahvalili smo se tudi vsem strokovnjakom in institucijam s področja varovanja dediščine, ki so z ministrstvom sodelovale pri pripravi nominacije, ter predstavnikom lokalnih skupnosti za njihovo podporo pri delovanju društev in združenj na lokalni ravni.

Po podelitvi je sledila še otvoritev fotografske razstave obeh enot nesnovne kulturne dediščine, ki je nastala v sodelovanju državnih in občinskih muzejev oziroma zavodov, in zelo prijetno druženje.

Tamino Petelinšek, STA

 

Dostopnost