V torek, 31. maja 2016, se je začel za klekljanje, klekljarice in klekljarje v Železnikih  prav poseben dan. Ko je ura v zvoniku cerkve sv. Antona odbila sedemkrat, se je v kulturnem domu začelo 24- urno neprekinjeno klekljanje velike čipke. Vzorec zanjo je narisala Vida Kejžar iz Škofja Loke. Široki ris, vogale, rogljičke, rožice iz kitic z ovitki pa je hitelo klekljati okrog 40 klekljaric, ki so se menjavale vsake pol ure. Tudi ponoči.

Z učenkami čipkarske šole smo klekljale v sredo od 8.30 do 11. ure. Sodelovale so učenke 6. in 7. razredov: SARA DEMŠAR, MAJA LOTRIČ, NEŽA ŠOLAR, EMA KLEMENČIČ, LUCIJA ŠTURM, NUŠA BERNIK, PIA PRIMC  in AGATA ŠTRAVS. Učenke so se dobro in pametno znašle tudi pred mikrofonom in kamero.

Čipka po 24 urah dela še zdaleč ni bila dokončana. Torej lahko ugotovimo, da je v čipko vloženih veliko ur dela in da ima tudi zaradi tega posebno vrednost.

Dogodek predstavlja uvod v svetovni čipkarski kongres OIDF-e, ki ga bo Slovenija – Ljubljana gostila od 24. do 26. junija 2016.

 

Irena Benedičič

Dostopnost